Get Adobe Flash player
Címlap

Nemzetközi Kosárlabda Torna Nagyvárad (2012. szeptember 20-23.)


oradea 2placeA szövetség által biztosított autóbusszal érkezett a csapat nagy része (7 fő) és a versenyszékek, mivel a hagyományoknak megfelelően a szervezők azoknak a csapatoknak, akik elfogadták a meghívást, a torna előtti nap vadvízi evezést szerveztek a „Sportban nincs határ” jeligével. 3 fő másnap este érkezett meg Nagyváradra saját gépkocsival. A szállás nem volt tökéletesen akadálymentes, de erre a pár napra nem jelentett megoldhatatlan akadályt.

A tornára négy csapatot hívtak meg a szervezők, de mint az kiderült, csak hárman fogadták el a meghívást:

         -  Románia képviseletében az ASP Oradea;

         -  Lengyelországot az AGH Cracovia;

         -  Magyarországot a Törekvés SE kerekesszékes kosárlabda csapata képviselte.

Általában megállapítható volt, hogy a csapatok között nem volt osztálynyi különbség, így nagyon izgalmas, változatos mérkőzéseket láthattak a nézők. Az első mérkőzést a TVR-Cluj 22.-én 10:30-kor élőben közvetítette:

ASP Oradea

-

Törekvés SE

28 (8, 13, 20)

 

37 (9, 19, 27)

pontszerzők:

Wojciech S. 14, Grzegorz 5, Wojciech W. 5, Skop 2, Sracon 2

Domonkos 12, Farkas 8, Kis-Juhász J. 8, Czibóka 6, Schober 3

Végig kezünkben tartottuk az irányítást. Jó védekezéssel sikerült megtartani az előnyünket, és az utolsó negyedben, amikor két pontra megközelítettek minket, igazán ötletes és eredményes játékkal biztosítottuk a nyugodt győzelmet.

A mérkőzés után a televízió egy beszélgetős, értékelős blokkot közvetített a szervezők és a helyi csapat képviselője részvételével. Addig a helybe kiszállított ebédet a mi csapatunk elfogyasztotta, majd következett az Oradea – Cracovia mérkőzés, ahol a harmadik negyed végéig érett a meglepetés, a hazaiak vezettek több-kevesebb ponttal, de az utolsó negyedben a lengyel csapat beleerősített, és ellenfelének mindössze két pontot engedélyezve fölényes győzelmet aratott.


Ezután, mintegy 20 perc elteltével kezdődött a mindent eldöntő mérkőzés:

AGH Craiova

-

Törekvés SE

42 (15, 21, 30, 36)

 

38 (13, 21, 23, 36)

pontszerzők:

Zierinski 14, Mizera 10, Wawczak 9, Kruk 3, Przyzylski 2, Chmaraj 2, Mazur 2

Farkas 20, Kis-Juhász J. 12, Domonkos 4,  Tóth C. 2

Az első félidőben jól játszottunk, és 21:21 arányú döntetlennel zártuk a mérkőzésnek ezt a szakaszát. Az azonban már ekkor is jelentkezett, ami csapatunk régi problémája, hogy nem vagyunk elég erősek center poszton. A második félidőben azonban egyre inkább problémát jelentett, hogy centereink nem találtak a gyűrűbe, és középtávoli dobásainkat is gyakran elhibáztuk. Farkas László a mérkőzés végén azonban megrázta magát, és a csapat jó védekezése mellett nem bírva hibázni, végül döntetlenre hoztuk a rendes játékidőben az eredményt. A hosszabbításra azonban végleg elfogyott a csapat ereje, és így meg kellett hajolnunk a kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó lengyel csapat előtt.

Összefoglalva a torna tanulságait, elmondható, hogy noha szeptemberben kezdtük el a kosárlabdázást, elégedettek lehettünk a teljesítményünkkel. A kötelező győzelmet hoztuk, de a hiányosságainkat nem felejthetjük. Amíg nem rendelkezünk ponterős center játékossal (lehetőleg amputált sérülttel), addig teljesítményünk a középtávoli dobásoktól nagymértékben függ. Ha ezek – a csapat fáradtságából adódóan – pontatlanabbá válnak, ez jelentősen lerontja esélyeinket a győzelemre.

Köszönjük a MKOSZ támogatását a versenyen való részvételhez. Amennyiben lehetőségünk nyílik, a tavasz folyamán ismét megrendeznénk hagyományos versenyünket, amelyre mindenképpen meghívnánk a torna másik két csapatát.

Gyál, 2012. szeptember 25.

Dollenstein János
csapatkapitány

 

Jegyzőkönyv 1

Jegyzőkönyv 2